Carregant esdeveniments

XVIII Mostra de Balls de Diables Centenaris amb Parlaments

30 maig Vilafranca del Penedès
Tívoli – Pl. Jaume I – C. Magarola A les 9:00

La primera Mostra de Balls de Diables Centenaris amb Parlaments de Catalunya va celebrar-se l’any 1995 a Vilafranca. En aquella ocasió van agrupar-se les 8 colles de diables de Catalunya que conservaven l’entremès, també anomenat acte sacramental, una representació de la lluita entre les forces del bé i les forces del mal, considerat com el model tradicional de Ball de Diables. D’aquest acte, va néixer la Coordinadora de Balls de Diables Centenaris amb Parlaments de Catalunya. La mostra va seguir celebrant-se primer bianualment i més tard anualment, sempre organitzada per un dels balls membres de la coordinadora i a la seva pròpia localitat. A principis dels 2000 es va incorporar el Ball de Sant Miquel i Diables de la Riera, per això, actualment la Coordinadora està formada per 9 colles de diables.

Actualment, la Mostra s’ha consolidat com una de les trobades més importants de cultura popular i tradicional del món del foc del panorama català. L’objectiu principal de la Mostra és mantenir i difondre el model tradicional de Ball de Diables, un model que es pot trobar al Camp de Tarragona i al Gran Penedès (Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf). Es podria considerar que la mostra ha sigut un èxit degut el nombre de colles creades els últims anys que han incorporat el model tradicional al seu Ball.

Enguany la mostra es celebrarà el dissabte 30 de Maig a Vilafranca del Penedès coincidint amb el bicentenari del Ball organitzador i la capitalitat cultural de la població. L’acte central de la Mostra, consisteix en la representació per part dels Balls participants del seu acte sacramental, o entremès finalitzant amb una cercavila de foc. L’entremès de cada Ball té unes característiques diferents, els personatges, la manera de versar…etc, sempre mantenint l’eix comú de la lluita entre el bé i el mal i els personatges principals. La mostra serveix per posar en relleu aquestes diferencies. A més, el dia anterior, tindrà lloc una xerrada sobre pirotècnia i/o versos satírics donant cabuda als aspectes més tècnics del fet diablesc.

Com a novetat, també es celebrarà una mostra infantil, on hi participaran les colles infantils dels seus respectius balls adults. Els més menuts són un dels principals públics dels diables, per això des del Ball de Diables de Vilafranca es vol potenciar el fet diablesc al món infantil, i donar l’oportunitat als més menuts de sentir-se protagonistes i partíceps de la mostra. A la vegada és pretén potenciar el model de ball de diables tradicional tot ensenyant-lo als més petits i aconseguir que el sentin com a propi.

A més, la Mostra crea un espai de trobada entre les colles participants, on els Balls poden posar en comú els seus problemes i poden buscar-hi solucions conjuntament.

PARTICIPANTS

A la Mostra hi participaran els següents nou ball de diables i les seves respectives colles infantils:

-Ball de Diables de l’Arboç
-Ball de Diables de Sant Quintí de Mediona
-Ball de Sant Miquel i Diables de la Riera de Gaià
-Colla Vella de Diables de Sitges
-Ball de Diables de Tarragona
-Ball de Diables de Torredembarra
-Ball de Diables del Vendrell
-Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú
-Ball de Diables de Vilafranca

PROGRAMA

9:30 – Tabalada pel Mercat i els carrers del Centre: Per inaugurar el dia de la Mostra, els tabalers dels diferents balls recorreran els carrers del centre de Vilafranca, a l’estil de les tradicionals matinades que es celebren a Vilafranca i arreu del país. La Tabalada acabarà la Plaça del Penedès, on és desenvoluparan els actes matinals de la mostra.

11:00 – Cercavila de foc amb les colles de diables infantils: A les onze del matí hi haurà una cercavila amb les colles infantils dels diables. Recorregut: Plaça del Penedès, General Cortijo, C/ Soldeat i finalitzarà a la Plaça del Tívoli.

12:00 – Mostra de Balls de Diables infantils: Tot seguit després de la cercavila de foc, els Balls de Diables infantils faran la seva actuació que constarà d’una encesa de lluïment i de la representació del seu acte sacramental.

14:00 – Dinar per a les colles participants: Al migdia, tindrà lloc un dinar de germanor per a totes les colles participants.

18:00 – Inici de la Mostra de Parlaments dels Balls: Al voltant de dos quarts de sis de la tarda, començarà la Mostra de Balls de Diables a davant del Palau Baltà, un dels llocs més emblemàtics de Vilafranca al bell mig de la Vila. Cada ball representarà el seu acte sacramental i com és tradicional llegirà algun vers satíric.

21:30 – Sopar per a les colles participants: Un cop acabades les representacions, hi haurà un sopar per a totes les colles participants.

23:00 – Cercavila de Foc amb les colles participants:  Cercavila de Foc amb les colles participants: Recorregut: Plaça Jaume I, Plaça de Santa Maria, Carrer de Santa Maria, Plaça Ajuntament, Carrer Sant Joan, Rambla de Nostra Senyora, Carrer del Casal, Carrer Amàlia Soler, Carrer Mare Ràfols, Carrer Santa Digna i final al Carrer Comerç.

00:30 – Concert amb Dr. Calypso: A mitjanit i després de que acabi la cercavila de foc tindrà lloc un concert popular al aire lliure amb el Grup Dr. Calypso al carrer Magarola.