Carregant esdeveniments

Diada del Bicentenari

22 agost Vilafranca del Penedès
Plaça Jaume I – Auditori A les 17:30

DIADA DEL BICENTENARI

Tot i que les primeres referències de diables a Vilafranca daten del 1601, enguany el Ball de Diables de Vilafranca celebra el bicentenari de la seva presència continuada a la Festa Major, mantenint sempre una estructura similar a l’actual. La culminació dels actes de celebració tindrà lloc el 22 d’agost amb la Diada del Bicentenari. La diada pretén ser una trobada generacional de tots els membres que han format part del ball per mostrar en directe l’evolució d’aquest durant les últimes dècades.

El Ball de Diables de Vilafranca el formen 30 persones  i està sempre en constant renovació.  A mesura que els membres van deixant el ball, s’agrupen en colles d’ex-diables segons la seva coincidència temporal . A la Diada del Bicentenari es reuniran totes aquestes colles i cada una farà una petita cercavila de foc pels carrers del centre de la vila, cosa que permetrà apreciar els canvis que hi ha hagut al ball, des de l’estil de ballar fins als ritmes dels tabals.

Els actes de la diada començaran al migdia al Fòrum Berger Balaguer amb la inauguració de l’exposició del Bicentenari, que repassarà l’evolució del ball. A les 5 de la tarda, a la Plaça Jaume I, s’iniciaran les cercaviles de foc fins que s’aniran succeint fins que comenci la primera Novena i Goigs a Sant Fèlix. Quan s’acabi la Novena, i també a la plaça Jaume I, tindrà lloc un dels esdeveniments més emotius de la diada: una representació de l’acte sacramental del ball amb una barreja de membres de diferents colles d’ex-diables.

Després de l’acte sacramental cada colla d’ex-diables llegirà un vers, i així es podran apreciar les diferències d’estil i l’evolució amb el pas  anys dels versos del Ball de Diables de Vilafranca. Seguidament es reprendran les cercaviles de foc fins arribar a l’última, que serà protagonitzada per la colla actual. La cercavila finalitzarà darrere l’Auditori Municipal de Vilafranca i donarà pas a la festa de cloenda de la diada.

________________________________________________________________________________

 

PROGRAMA

Dissabte 22 d’agost

12:00 – Inauguració de l’exposició del Bicentenari (Fòrum Berger Balaguer): A les 12 del migdia tindrà lloc la inauguració de l’exposició del Bicentenari del Ball de Diables de Vilafranca al Fòrum Berger Balaguer.

17:30 – Inici de les cercaviles de foc (Plaça Jaume I): A les 5 de la tarda començarà la primera cercavila de foc que discorrerà pels carrers del centre vila, amb la colla d’ex-diables de membres de més edat.

  • Recorregut: Plaça Jaume I, Carrer Escudellers, Plaça Constitució, Carrer de la, Plaça de la Vila, Carrer de Santa Maria, Plaça de Santa Maria, Plaça Jaume I.

20:45 – Final de les cercaviles de tarda (Plaça Jaume I): Coincidint amb l’inici de la primera Novena i Goigs a Sant Fèlix, finalitzaran les cercaviles de tarda.

21:30  – Representació de l’acte sacramental i versos (Plaça Jaume I): Un cop acabada la Novena tindrà lloc la representació de l’acte sacramental del Ball de Diables de Vilafranca amb una barreja de membres de diferents generacions. Seguidament, cada colla d’ex-diables llegirà un vers satíric.

22:30 – Cercavila de foc amb l’última colla d’ex-diables (Plaça Jaume I): Just després de la representació, la colla d’ex-diables més recent començarà la penúltima cercavila de foc de la diada.

  • Recorregut: Plaça Jaume I, Carrer Escudellers, Plaça Constitució, Carrer de la, Plaça de la Vila, Carrer de Santa Maria, Plaça de Santa Maria, Plaça Jaume I.

23:30 – Cercavila de foc amb la colla actual (Plaça Jaume I): L’última cercavila de foc la protagonitzaran els membres actuals del ball. S’iniciarà a la Plaça Jaume I i finalitzarà darrere l’Auditori Municipal de Vilafranca.

  • Recorregut: Plaça Jaume I, Carrer Ferran, Carrer Progrés, Avinguda Catalunya i final a l’Auditori Municipal de Vilafranca.

00:30 – Festa de Cloenda (darrere l’Auditori Municipal): En acabar l’última cercavila de foc, començarà la festa de cloenda de la Diada del Bicentenari amb DJ FORMAT C AV SET i DJ PATATA.